Rouwverwerking.info


Begraafplaatsen

Begraafplaatsen

Er zijn in Nederland ruim 4000 begraafplaatsen, vroeger lagen deze voornamelijk bij een kerk en werd het een kerkhof genoemd maar nu liggen ze vaker op een rustieke plaats tussen het groen. Het kiezen van een begraafplaats is vrij, meestal kiezen nabestaanden voor een plaats dichtbij huis. Een begraafplaats is eigendom van een gemeente of van een stichting, een kerk of van een particulier bedrijf. De kosten van het graf variëren sterk per begraafplaats en zijn ook afhankelijk van het soort graf, verder worden er meestal kosten in rekening gebracht voor het onderhoud van de begraafplaats.

Soorten graven
  • In een algemeen graf is ruimte voor drie overledenen, dit zijn bijna altijd onbekenden van elkaar. Het is de goedkoopste vorm van begraven op een begraafplaats. De gemeente begraaft overledenen zonder nabestaanden en zonder eigen vermogen ook in een algemeen graf. In de meeste gemeentes wordt tien jaar nadat het laatste graf is gevuld een algemeen graf geruimd, de stoffelijke resten gaan dan naar een verzamelgraf.
  • Een particulier graf wordt ook wel een familiegraf genoemd en is een huurgraf of een koopgraf. Deze begrippen zijn misleidend want in beide gevallen gaat het om het huren van grafrecht alleen de tijdsperiode is verschillend. Bij een koopgraf wordt niet de grond gekocht maar alleen het grafrecht, dit is het gebruik van de grond en het graf dat wordt gekocht voor onbepaalde tijd. In de praktijk is dit een periode van meestal 30 jaar, na deze periode kan men kiezen voor verlengen of ruimen. Het verlengen is meestal voor een periode van 10 jaar. Een familiegraf kan al bij leven worden gekocht voor bijvoorbeeld drie of zes personen op een zelf uitgekozen plaats.
  • Een huurgraf heeft een minimale huurperiode van 10 jaar, deze 10 jaar wordt ook wel de grafrust genoemd. Na deze 10 jaar kunnen de stoffelijke resten worden bijgezet in een familiegraf of de nabestaanden doen afstand van het graf, de gedenktekens worden dan geruimd en de stoffelijke resten gaan naar een verzamelgraf.
  • Een graf op eigen land is wel toegestaan maar er zijn veel voorwaarden en de gemeente moet toestemming geven. Informeer bij de gewenste gemeente naar de mogelijkheden.
  • De meeste begraafplaatsen in Nederland hebben een speciale plaats voor overleden kinderen. Een kindergraf wordt meestal alleen gebruikt voor overleden kinderen tot 12 jaar. Het recht op gebruik van de grond wordt over het algemeen vastgesteld voor een periode van 15 of 30 jaar.
  • In Nederland zijn er de laatste jaren ook natuurbegraafplaatsen in natuurgebieden of parken.
  • Een zeemansgraf is in Nederland niet mogelijk, wat wel kan is asverstrooiing op zee of het bijzetten van een urn in zee.
Het is belangrijk om een verhuizing door te geven aan de begraafplaats, als de huurperiode van een graf is verlopen wordt het graf geruimd. Als het adres bekend is van diegene die het graf huurt dan wordt men door de gemeente ruim op tijd ingelicht zodat er een beslissing genomen kan worden om al dan niet het grafrecht te verlengen. Als het adres van de nabestaande niet bekend is bij de begraafplaats dan is er vanaf circa een half jaar voor ruiming een aankondiging bij het graf te zien.

Share by: