Rouwverwerking.info


Tijdsduur

Wanneer gaat rouw over

Nabestaanden vragen zich vaak af wanneer gaat rouw over, wanneer is de rouw voorbij, het harde antwoord hierop is: nooit. De pijn wordt minder na verloop van tijd omdat we meer leren te leven met het feit dat iemand er niet meer is. De pijn wordt ook minder als we meer troost kunnen putten uit de goede herinneringen, dat deze van meer betekenis zijn dan het verlies.

Het verlies staat in de beginfase van de rouw op de voorgrond, er is bijna niks anders dan het ongeloof, de leegte, het onbegrip. Rouw is iets dat nooit volledig overgaat, je kan het ook niet negeren of proberen te vergeten. Rouw is iets waar we mee moeten leren leven, we moeten er aan wennen en beseffen dat iemands afwezigheid permanent is. Het is niet alleen het begrijpen dat iemand er niet meer is maar het is vooral dit verlies ervaren en beleven en dat doet pijn.

Er komen na het overlijden van een partner of een andere naaste steeds momenten dat je voor het eerst alleen bent en dit voelen en ervaren is pijnlijk. Die momenten zijn er met belangrijke dagen zoals de verjaardag, de trouwdag, met de kerst, met oud en nieuw waar je gewend was om samen hoopvol het nieuwe jaar in te gaan, de vakanties waar je er niet meer samen op uit kan gaan. Deze belangrijke dagen zijn het gemis goed te begrijpen zowel voor jezelf als je omgeving, vooral het eerste jaar. Het rouwproces wordt bij veel mensen wel minder hard na het eerste jaar maar gaat nooit echt voorbij. Soms vinden mensen het tweede jaar zelfs nog zwaarder dan het eerste jaar ook omdat er in de omgeving minder begrip is. Bij elke belangrijke dag is daar de herinnering aan het verlies en dat kan zelfs jaren later nog veel verdriet geven.

In de eerste fase van de rouw gaat het niet om de belangrijke dagen in het leven, de pijn is er elke dag. Elke dag zijn er wel momenten waarop je er gevoelsmatig zo alleen voor staat, waar is je partner om je te troosten in het verlies. Juist die partner was waarschijnlijk jouw steun en toeverlaat in goede en slechte tijden. Het is moeilijk om te accepteren dat iemand waarmee je gewend was om je gevoelens van verbondenheid mee te delen er niet meer is. Het samen genieten van iets moois of van iets wat je hebt bereikt, maar ook het samen delen van problemen, van tegenslagen.

Het leren leven met het verlies is zwaar, we moeten leren om volledig te beseffen dat iemand er niet meer is en ook nooit meer werkelijk terugkomt. Dit besef doet pijn die onvermijdelijk is, het is een intens verdriet.
Verdriet is iets anders dan een depressie, er zijn geen medicijnen voor. Het verdriet kan je wel delen met je omgeving, met lotgenoten of in een therapie gericht op rouwverwerking.

Er is geen tijdsduur vast te stellen voor de rouw, op onverwachte momenten kan het verlies ook na lange tijd toch weer hard aankomen. De tijd die we nodig hebben voor het rouwproces wordt vooral beïnvloed door het verlies te ervaren en te beleven, we moeten door die pijn heen. Pas daarna als we hebben geleerd om te leven zonder partner kunnen we verder. De liefde van en voor je partner is aanwezig in je herinnering en pas na het leren leven met dit verlies voelt dit aan als waardevoller dan het gemis. De liefde voor het leven keert langzaam terug in het besef dat het waardevol was maar ook zonder partner nog steeds waardevol is. Boeken over rouw kunnen helpen in deze periode.

Share by: