Rouwverwerking.info


Crematoria

Crematoria

Een crematie is het alternatief voor een begrafenis, vanaf 2003 tot aan nu in 2019 werden er meer overledenen gecremeerd dan begraven. Een afscheidsplechtigheid wordt vaak in de aula van het crematorium gehouden, hier komen de genodigden en staat ook de kist met bloemen en eventueel foto’s of kaarsen. Er zijn meestal sprekers en er is muziek. Na de plechtigheid wordt de kist naar de oven gebracht en kan de familie gecondoleerd worden in een ruimte naast de aula. Tijdens deze bijeenkomst is er ook meestal een koffietafel of een andere vorm van catering.

Voordat de kist in de oven gaat controleert een medewerker van het crematorium de officiële documenten en het registratienummer op de kist. Als alle gegevens kloppen dan wordt er een vuurvast steentje met het nummer op de kist gelegd en de kist wordt in de oven geplaatst. Na de crematie dient het vuurvaste steentje als identificatie van de as en wordt het toegevoegd aan de asbus. Het is bij de wet verplicht om de as 30 dagen in het crematorium te bewaren, in deze periode kunnen de nabestaanden nadenken over wat er met de as moet gaan gebeuren. Het crematorium bewaart de as in een asbus, de as kan in de bus blijven of er kan gekozen worden voor een urn. Er zijn hierna verschillende mogelijkheden voor de asbestemming:
  • De urn thuis bewaren in huis of in de tuin.
  • De urn bijzetten in een urnenmuur ook wel columbarium genoemd of in een urnentuin van het crematorium.
  • De asbus bijplaatsen in een familiegraf.
  • De as verstrooien op een strooiveld van een crematorium of begraafplaats.
  • Verstrooien van de as op een ander strooiveld of op een gewenste plek maar dan moet de eigenaar van de grond, particulier of gemeente, eigenlijk toestemming geven.
  • De as verstrooien op zee of op een van de binnenwateren in Nederland of vanuit een vliegtuig.
  • Een deel van de as kan verwerkt worden in een assieraad van zilver of goud. Dit kan in ringen of kettinkjes in de vorm van een hartje, kruis, eclips, buisje, ster, vlinder, bol, bloem of bijvoorbeeld het yin- en yang symbool. In alle assieraden zit een kleine holle ruimte waarin vochtbestendig wat as van de overledene verwerkt kan worden.
  • De as kan worden meegenomen naar het buitenland maar de invoerregels kunnen per land verschillen, informeer bij het crematorium naar de mogelijkheden.

Share by: