Rouwverwerking.info


Rouwverlof

Rouwverlof

De mogelijkheden voor rouwverlof na een verlies zijn beperkt, ontdek de mogelijkheden die er wel zijn. Er is in Nederland geen wettelijke regeling op het werk voor verlof na een overlijden of echtscheiding. In sommige cao’s is er wel een goede bepaling opgenomen voor rouwverlof. In andere landen is er vaak wel een wettelijke regeling voor rouwverlof, in België bijvoorbeeld krijgt een werknemer vier dagen rouwverlof bij het overlijden van een partner of een familielid in de eerste graad.

Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof

Binnen de wettelijke regelingen kan een werknemer direct na een overlijden of een andere noodsituatie wel gebruik maken van calamiteiten- en ander kort verzuimverlof. Dit door de werkgever betaalde verlof kan maar voor een paar dagen worden opgenomen voor spoedeisende en bijzondere persoonlijke omstandigheden. Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof kan bijvoorbeeld opgenomen worden wanneer uw partner moet bevallen, u een ziek kind van school moet halen en bij het overlijden van een direct familielid. Het verlof is alleen geldig als het een overlijden van de partner betreft of een bloedverwant in de eerste of tweede graad, dit zijn ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders en kleinkinderen. Het calamiteiten of korte verzuimverlof moet gemeld worden bij de werkgever met de verwachte tijdsduur van het verlof. Een redelijk verzoek mag de werkgever in principe niet weigeren maar in de cao kunnen afwijkende regels staan die recht geven op meer of minder betaalde verlofdagen. Na dit korte verlof kunnen er eventueel vakantiedagen worden opgenomen als er verder geen regelingen zijn binnen de cao. In de praktijk blijkt echter dat rouwbegeleiding op het werk zinvoller is zowel voor de werknemer als de werkgever.

Rouwbegeleiding op het werk

Rouwbegeleiding en rouwverlof blijken meestal wel noodzakelijk, als er geen mogelijkheid is voor rouwverlof dan is de kans groot dat de werknemer langer afwezig zal zijn door ziekteverzuim. Volgens een enquête van het Landelijk Steunpunt Rouw meldt 40% van de werknemers zich zonder hulp op het werk ziek. Een onderzoek van ArboNed heeft ook aangetoond dat zonder ondersteuning van de werkgever en collega’s er vaak langdurig verzuim is. De methodiek Arbeid en Rouw van ArboNed kan dit verzuim aanmerkelijk inkorten of zelfs voorkomen. Elk persoon in een rouwproces heeft het over algemeen nodig om het verlies bespreekbaar te maken, zowel privé als op het werk. De methodiek Arbeid en Rouw is niet alleen zinvol bij een overlijden maar ook bij een echtscheiding. De rouwbegeleiding wordt uitgevoerd door bedrijfsmaatschappelijk werkers en is een goede ondersteuning in het verwerkingsproces. De werknemer met begeleiding van een maatschappelijk werker, de leidinggevende en de directe collega’s heeft gemiddeld een aanmerkelijk korter ziekteverzuim en het actief aan het werk blijven wordt vaak als ondersteunend ervaren in het rouwproces.

Share by: