Rouwverwerking.info


Beloken Pasen

Beloken Pasen

Beloken Pasen is de eerste zondag na Pasen, er zijn veel verschillende namen voor deze dag, beloken is afkomstig van het woord beluiken of het oude werkwoord luiken en staat voor het afsluiten van de paasweek na Pasen. In het jaar 2000 riep paus Johannes Paulus II deze dag uit tot Barmhartigheidszondag of Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid. Op Barmhartigheidszondag wordt gevierd dat God iedere zondaar vergeeft die berouw toont. In de Oosters-orthodoxe kerk wordt deze dag Thomaszondag of in het Bulgaars Tomina Nedelya genoemd. In het Latijn wordt de dag Dominica in albis; Zondag in het wit of Witte zondag genoemd.

Beloken Pasen is de laatste zondag van de week na Pasen of de Paasweek, in de Oosters-orthodoxe kerk is dit de Heldere week of de Bright Week. Elke dag van deze week is een vreugdevolle dag omdat Jezus is opgestaan, in deze week is er geen vasten, men mag weer vlees, kaas en eieren eten. De betekenis van een ei eten met Pasen komt van het vasten in de voorgaande periode. Elke dag na Paaszondag heeft de naam Helder; Heldere maandag, Heldere dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Heldere zaterdag of Paaszaterdag of Bright Saturday is de laatste dag van de Heldere week in het oosterse christendom.

Thomaszondag is de dag dat de apostel Thomas de overtuiging kreeg dat Jezus werkelijk uit de dood was opgestaan volgens Johannes 20, vs. 24-29: Jezus zei tegen hem: "Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof." Thomas antwoordde: "Mijn Heer, mijn God!" Jezus zei tegen hem: " Gezegend zijn zij die zonder te zien hebben geloofd". Thomas was de enige apostel die niet geloofde in de wederopstanding zolang hij dit niet zelf had gezien en hij kreeg de bijnaam ongelovige Thomas.
Het octaaf van Pasen is de achtdaagse periode van Paaszondag tot en met Beloken Pasen, in de liturgie wordt bij toon 8 wel deze tekst gezongen: “Levendiger en vruchtbaarder dan het paradijs helderder dan welke koninklijke kamer dan ook: uw graf, o Christus, is de bron van onze opstanding.”

Begraafplaats

De Heldere zaterdag is in veel landen met het orthodoxe geloof een dag om naar de begraafplaats te gaan. Op deze dag worden er nieuwe paaseieren rood geverfd en naar het graf van een dierbare gebracht. Het ei staat symbool voor de wedergeboorte en het eeuwige leven en wordt over het graf gerold met als begeleidende tekst: “Christus is opgestaan, Hij is waarlijk opgestaan”, een uiting van het geloof in de wederopstanding van de doden. Er wordt ook een speciale cake gebakken waar veel geduld en liefde voor nodig is. Het is geen dag van rouw of verdriet aan het graf; het is een dag van vreugde.

Het is een dag van hereniging met de overledenen, de grens tussen levenden en doden vervaagt, het is een dag die samen met de doden wordt gevierd. Een vreugdevolle erkenning en een respectvolle uiting naar de overledenen. Ze blijven belangrijk en zijn niet alleen, ze worden niet vergeten, ook na de dood blijft er een band met de levenden.

In Rusland heet deze feestdag Radonitsa, Dag van Vreugde, en wordt op de dinsdag na Pasen op de begraafplaats gevierd, in Moldavië wordt deze dag op maandag, tweede paasdag, gevierd. In Georgië is het soms op Paaszondag maar meestal op de maandag een bijzonder belangrijke feestdag voor de hele familie op de begraafplaats. In Bulgarije wordt deze dag in het noordoosten van het land op maandag of dinsdag gevierd en in andere streken op heldere zaterdag, de eerste zaterdag na het orthodoxe Pasen, maar het is geen traditionele zielenzaterdag om te bidden voor de ziel, het is ook hier een vreugdevolle dag. De Pontische Grieken vieren deze dag in Griekenland en in andere landen op Thomaszondag.

Share by: