Rouwverwerking.info


Hulpverlening

Hulpverlening na verlies

Een verlies ondergaan in het leven is altijd moeilijk of dit nu gaat over het verlies van partner, werk, gezondheid of een andere verlieservaring. Het moeilijkste maar ook het belangrijkste is dat we na een verlies op de een of andere manier weer verder kunnen, niet door het verlies te vergeten of te negeren maar door er mee om te leren gaan. In de ene situatie kunnen we er uiteindelijk zelf wel uitkomen met hulp van familie en mensen uit de directe omgeving, in een andere situatie lopen we vast en is er meer hulp nodig. Dit kan in het begin praktische hulp zijn maar nog veel meer is er sociale hulp nodig na verlies.

Het proces van een verlies verloopt grillig vooral bij rouw na een overlijden, het ene moment voelt het aan alsof het te doen is, het volgende moment voelt de eenzaamheid of het verdriet als te zwaar. Rouwen is een enorme golf aan emoties maar op de een of ander manier moet je er voor zorgen dat je niet kopje onder gaat. Lichamelijke problemen bij een verlies komen veel voor, zoals vermoeidheid en eetstoornissen maar ook concentratieproblemen en gevoelens als onrust, wanhoop, lusteloosheid, schuld en irritatie. Het belangrijkste in het proces van een verlies is dat er ruimte is voor de emoties, het probleem is vaak dat deze ruimte er in de omgeving al te snel niet meer is. Mensen in de omgeving pakken na een verlies weer snel de draad op terwijl de rouwende nog nauwelijks verder kan, dit kan onbegrip veroorzaken of een gevoel van afwijzing.

Uit een onderzoek van het Landelijk Centrum voor traumatische rouw blijkt dat circa 60% na het verlies van een dierbare kan blijven functioneren met hulp van familie, bekenden of collega’s en min of meer leert om verder te leven zonder de dierbare na verloop van een jaar. Circa 40% heeft psychosociale hulp nodig en bij deze groep loopt circa 5% vast in complexe rouw of een depressie. Voor deze 40% van de mensen in een rouwproces is het verlies te ontwrichtend en heeft het nut om professionele hulp te krijgen. Er zijn verschillende soorten hulpverleners en vormen van therapeutische begeleiding.

In het rouwproces na een overlijden maar ook bij veel andere soorten van verlies zoals een verslaving, echtscheiding of werk en bij stress of burn-out is de hulp van een ervaringsdeskundige helpend of zelfs noodzakelijk. Voor professionele hulp is het wenselijk om terecht te kunnen bij de juiste instelling of bij iemand met de juiste opleiding. Deze therapeut of psycholoog heeft naast de HBO basisopleiding of universitaire opleiding meestal een doelgerichte vervolgopleiding afgesloten voor bijvoorbeeld de verslavingszorg of verlies- en rouwtherapie en heeft stage gelopen in de praktijk, vaak is het ook een ervaringsdeskundige.

Share by: