Rouwverwerking.info


Koliva

Koliva


Koliva is een gerecht dat vooral gegeten wordt bij de herdenking van de doden in landen waar de Oosters-orthodoxe kerk de belangrijkste van een land is. Landen met voornamelijk het orthodoxe geloof zijn onder andere Griekenland, Bulgarije, Cyprus, Servië, Roemenië en Rusland. Het gerecht wordt gezegend tijdens kerkelijke begrafenissen en herdenkingsdiensten voor de overledene. Bij bijna elke herdenkingsdienst voor een overledene wordt er een kaars midden in de Koliva geplaatst, dit kan in de kerk of op het graf. Bij het graf wordt vaak wat van het gerecht gelegd en de nabestaanden die de kerkdienst hebben bijgewoond of aanwezig waren bij het graf eten na de ceremonie gezamenlijk de Koliva.

De herdenk diensten voor de doden zijn onder andere op de veertigste dag vanaf het overlijden, op de vier zaterdagen van de zielen, 1 jaar en 3 jaar na het overlijden.

De basis van het traditionele gerecht is zachtgekookte tarwe en staat symbool voor de dood en de opstanding. Tarwe die in de aarde is geplant en ontkiemt is nieuw leven voor de geliefde overledenen die zijn gestorven in de hoop op opstanding.
“Het wordt gezaaid in zwakte, het wordt opgewekt in kracht. Het is een natuurlijk lichaam gezaaid, het is een geestelijk lichaam opgewekt” (Bijbel:  1 Korintiërs 15: 43-44). Op de tarweschotel wordt vaak een versiering aangebracht van poedersuiker of kaneel in de vorm van een kruis. De Koliva heeft nog andere ingrediënten die kunnen variëren, meestal worden er gehakte noten in verwerkt zoals amandelen of walnoten, verder honing of poedersuiker, rozijnen en soms wat fijngehakte peterselie of munt.
De oorsprong van Koliva is Oudgrieks en de overige ingrediënten waren waarschijnlijk gebaseerd op de verering van Dionysos in het Oude Griekenland.

Recept Koliva

Ingrediënten: 200 gram tarwe, 200 ml water, 150 gram noten, 150 gram rozijnen, 150 gram gezeefde poedersuiker en circa 100 gram brood- of cracker kruimels en 1 theelepel kaneel voor het figuur op het gerecht.

Begin een dag voor de herdenkingsdienst met het recept. Was de tarwe en kook het langzaam in een pan water in ongeveer een uur. Kook de tarwe niet te snel omdat de korrels anders stuk worden gekookt. Giet de gare tarwe af in een zeef of in een vergiet, doe hierna de tarwe in een kom en vul de kom met koud water zodat de tarwe helemaal onder het koude water staat en niet meer door gaart. Giet als de tarwe volledig is afgekoeld opnieuw het water af en leg de tarwe te drogen op een schone theedoek of op een schone bakplaat. Meng op de ochtend van de herdenkingsdienst de tarwe met alle andere ingrediënten (zonder de kruimels en de kaneel) en vlak het af met vetvrij papier. Strooi vervolgens broodkruimels of cracker kruimels over de schotel en vorm hierna met poedersuiker of kaneel de vorm van een kruis. De broodkruimels zijn om te voorkomen dat de kaneel of het poedersuiker vochtig wordt. Je kan ook gewoon een laagje poedersuiker of kaneel over de Koliva strooien en hierna met witte amandelen de vorm van een kruis leggen op het gerecht. Plaats de kaars pas in de kerk of bij het graf in het gerecht en steek vervolgens de kaars aan, na de ceremonie wordt de kaars uitgeblazen en de Koliva wordt gezamenlijk gegeten.

Share by: