Rouwverwerking.info


Slapeloosheid

Slapeloosheid zin en onzin

Slapeloosheid is vervelend, we raken oververmoeid, verward, gaan hallucineren en uiteindelijk kunnen we er zelfs aan overlijden want onze hersenen kunnen niet zonder slaap. Toch zijn er veel mensen met slaapproblemen, een keer niet kunnen slapen is geen probleem. Bij een aantal weken van slecht slapen en overdag last hebben van hoofdpijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid is er sprake van slapeloosheid. Er bestaan veel tips om beter te kunnen slapen maar er zijn ook veel tips die niet kloppen, zin en onzin over slapeloosheid, top 10:
  1. Oudere mensen hebben minder slaap nodig. Het is aangetoond dat dit onzin is, ouderen hebben niet minder slaap nodig maar slapen meer verdeeld over de dag. Ze slapen dus niet minder maar hebben een ander slaappatroon gekregen.
  2. Een borrel helpt tegen slapeloosheid. Je valt misschien wel gemakkelijker in slaap maar de kwaliteit van de slaap is slechter omdat het verwerkingsproces van de hersenen minder goed werkt. Mensen die nuchter gaan slapen worden beter uitgerust wakker.
  3. Slapeloosheid kun je inhalen. Je haalt geen slaap in door een keer langer te slapen. Je haalt te weinig slaap in door de vaste slaap (REM slaap) aan te passen.
  4. Mijn slaapkamer moet wel warm zijn. Dit is niet waar, de beste slaapkamertemperatuur is 16 graden.  In een warmere kamer duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen.
  5. Sporten voor het slapen helpt. Dit is maar ten dele waar, beweging zorgt voor een stijging van lichaamstemperatuur en het duurt uren voordat het lichaam terug is op normale temperatuur. Sporten helpt wel maar doe het minstens vier uur voor het slapen gaan.
  6. Slaap is nodig voor de hersenen, dit is ook maar ten dele waar, slaap is wel nodig maar de hersenen slapen niet, ze verwerken indrukken van overdag en controleren lichaamsfuncties tijdens onze slaap. Het lichaam rust wel goed uit van slapen, gewrichten worden ontlast en slapen helpt om sneller te herstellen van ziekte of verwondingen.
  7. Tijd doorbrengen in de slaapkamer helpt tegen slapeloosheid. Veel andere dingen doen in de slaapkamer, zoals tv kijken, is niet handig. We leggen dan een verkeerde associatie met de slaapkamer, bij de slaapkamer moeten we alleen aan slapen denken en niet aan bijvoorbeeld tv kijken of computeren.
  8. Seks houdt je langer wakker. Oké, seks in de slaapkamer mag wel, seks zorgt er voor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Hierdoor vermindert stress en val je sneller in slaap.
  9. Samen slapen is beter. Nee, samen slapen is niet aantoonbaar beter. De oude Romeinen trokken zich na de seks terug in hun eigen slaapkamer, we slapen beter alleen. Het is nooit de bedoeling geweest om samen te slapen dit is voortgekomen uit klein behuisd zijn.
  10. Niet slapen maar wel stil liggen helpt om sneller in slaap te komen. Het helpt niet om sneller in slaap te komen, we gaan alleen maar piekeren en dit werkt averechts. Val je na circa een kwartier niet in slaap, ga dan wat anders doen in een andere kamer om te ontspannen.
Tips om beter te kunnen slapen
  • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op, het is beter voor het slaappatroon.
  • Ontspan voor het slapen gaan, lees bijvoorbeeld een boek.
  • Leg geen mobiele telefoon naast je bed, reageer niet op berichten vlak voor het slapen gaan dit geeft vaak onrust.
  • Laat geen licht branden, licht stoort om te kunnen gaan slapen.
  • Zorg dat het stil is om je heen, probeer geluid buiten te sluiten of neem anders oordopjes.
  • Zet een of meerdere luchtzuiverende planten in de slaapkamer.
  • Hou de lucht in de slaapkamer gezond, stofzuig regelmatig, zet in de ochtend een raam open en hou tijdens de nacht eventueel ook wat ventilatie door bijvoorbeeld een ventilatierooster open te zetten.
Share by: