Rouwverwerking.info


Levenstestament

Levenstestament

Een levenstestament regelt de zaken wanneer iemand in leven is maar niet meer goed in staat is om zelf beslissingen te nemen. Het idee om niet meer zelf over belangrijke zaken te kunnen beslissen bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval vinden veel mensen zorgwekkend. Een gewoon testament gaat in na uw overlijden, het testament regelt de erfenis, benoemt een executeur, en is vastgelegd in het Centraal Testamentenregister. Een levenstestament regelt de zaken gedurende het leven, benoemd een of meerdere vertrouwenspersonen of een levensexecuteur en is vastgelegd in het Centraal Levenstestamentregister. Als iemand niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen en hierdoor wilsonbekwaam is dan kunnen andere mensen, meestal familie, naar een rechter gaan. Bij de rechter wordt een mentor voor persoonlijke zaken en een bewindvoerder voor financiële zaken of een curator voor beide zaken aangesteld. Met een levenstestament kan iedereen zelf bepalen wie deze mensen zijn.

Belangrijke zaken in een levenstestament

Een levenstestament mag heel uitgebreid zijn om allerlei zaken tot in detail te regelen maar het mag zich ook beperken tot zaken die voor iemand echt belangrijk zijn zoals:
  • Verkoop van de woning, wie gaat het beheer voeren over de verkoop van de woning en waar moet het geld naar toe.
  • Beheer van beleggingen of van het eigen vermogen, als iemand zelf niet meer kan beslissen wie neemt dan het beheer over.
  • Schenkingen aan kinderen en verdeling van de inboedel maar ook de afwikkeling van schulden.
  • De zorg voor huisdieren, wat moet er met de hond of kat of andere huisdieren gebeuren als iemand er zelf niet meer voor kan zorgen.
  • Profielen op sociale media, wachtwoorden op internet, wie kan bij de mails, facebook, whatsapp  en andere zaken op internet en wat moet er meer gebeuren.
  • Beslissingen over medisch handelen zijn vaak beslissingen over het levenseinde, denk hierbij aan wel of niet door willen gaan met een behandeling, reanimatie, euthanasie en het doneren na overlijden van organen of weefsel.
  • Het inschakelen van stervensbegeleiding neemt veel zorg over, de gewenste persoon voor deze bijzondere vorm van begeleiding kan in het levenstestament.
  • Wensen over de uitvaart, begraven of cremeren, wel of geen bloemen, toespraken, christelijk of niet.
Levenstestament notaris

Op tijd afspraken maken en een volmacht geven aan een of meerdere vertrouwenspersonen helpt misbruik voorkomen. Een levenstestament hoeft voor de wet niet bij een notaris worden vastgelegd, iedereen mag zelf een akte opstellen. Bij een notaris wordt een levenstestament echter wel beter volgens de wet vastgelegd zodat er geen vragen komen over de uitvoering ervan. Een notaris zorgt er ook voor dat het levenstestament in het Centraal Levenstestamentregister wordt opgenomen. De persoon die de verschillende zaken moet regelen als iemand dit zelf niet meer kan hoeft geen familie te zijn. Als er geen geschikte familieleden of vrienden zijn dan kan de notaris of een levensexecuteur de vertrouwenspersoon worden. Een levensexecuteur kost circa 60 tot 70 Euro per uur en een standaard levenstestament bij de notaris laten vastleggen kost circa 300 Euro. Tegenwoordig kan ook alles rondom een nalatenschap digitaal worden vastgelegd in het digitaal nalatenschapsdossier, een register executeur kan dan alle onderdelen afwikkelen en hiermee de nabestaanden ontzorgen.

Share by: