Rouwverwerking.info


Verhuizen

Verhuizen en heimwee

Een verhuizing is vaak vrij ingrijpend, het verdwijnen van de vertrouwde woning en de vertrouwde omgeving Een andere en onbekende plaats of zelfs een ander land maakt dat we het thuisgevoel gaan missen. Dit gevoel is heimwee, een verlangen naar het gevoel van geborgenheid en veiligheid. Sommige mensen hebben dit gevoel als ze op vakantie gaan, maar bij verhuizen is het vaak ingrijpender omdat er geen terugkeer mogelijk is naar de vertrouwde woning of omgeving.

De gevoelens na een verhuizing met daarna het gevoel van heimwee kunnen onder andere zijn: neerslachtigheid, angst, verdriet en stress, het is een soort rouwproces, in dit geval het verdriet om het verlies van de vertrouwde omgeving. Het gevoel van rouw bij heimwee is niet hetzelfde als een depressie, er is alleen een diep verlangen naar de oude vertrouwde situatie en omgeving. Lichamelijke klachten bij heimwee kunnen zich uitten in bijvoorbeeld vermoeidheid, huilen, hoofdpijn en slecht slapen.

Zowel volwassenen als kinderen kennen het gevoel van heimwee, bij kinderen kan het normale gedrag veranderen. Kinderen kunnen zich gaan terugtrekken en stil worden, maar ook meer huilen dan normaal zonder een duidelijke reden is mogelijk of weer gaan bedplassen, kruipen of duimen. Kinderen die weinig buiten hun vertrouwde omgeving zijn geweest zoals uit logeren gaan bij oma en opa of vriendjes hebben vaak eerder last van heimwee.

Omgaan met heimwee

Heimwee is een vrij normaal gevoel en gaat vaak ook weer voorbij zonder dat er professionele hulp nodig is.

Tips om met heimwee om te gaan:
  • Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats.Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
  • Nodig mensen uit in je nieuwe huis, vinden zij het leuk en gezellig dan ga je dit zelf ook meer voelen.
  • In de nieuwe omgeving zoveel mogelijk de gewoontes van het vorige thuis aanhouden, eten, slapen, werken, huiswerk maken, spelen zoveel mogelijk op dezelfde uren als thuis.
  • Praat over je gevoel van heimwee en probeer er ook met de kinderen over te praten als je merkt dat zij er last van hebben. Het opkroppen van het gevoel maakt het niet gemakkelijker, er over kunnen praten maakt het meer tot een normaler gevoel en geeft vertrouwen dat het niet blijvend is.
  • Blijf positief denken, kijk naar de voordelen van de nieuwe woonomgeving, er is misschien meer groen, meer ruimte om te spelen, de winkels zijn misschien dichterbij. Onderneem iets, blijf actief en neem eigen initiatief, maak kennis met de buren en met de omgeving, leer de omgeving kennen en de weg van uit naar thuis. Het vertrouwde gevoel kan snel terug komen als je kijkt naar de positieve kanten, naar de voordelen van het verhuizen in plaats van naar de nadelen.
Als na een maand het gevoel van rouw of heimwee na verhuizen niet minder wordt dan is er waarschijnlijk meer hulp nodig, lees een boek over stress of zoek professionele hulp voor het omgaan met verlies of stress.

    Share by: