Rouwverwerking.info


40 dagen

40 dagen na overlijden

In het Oosters-orthodoxe geloof zoals in Bulgarije en Rusland is de 40ste dag na het overlijden een belangrijke dag. Deze 40 dagen moeten gerekend worden vanaf de sterfdag, dus inclusief de dag van overlijden. Er wordt verondersteld binnen dit geloof dat de ziel na het overlijden nog 40 dagen op aarde rond zwerft. De ziel bezoekt dan alle belangrijke plaatsen in zijn of haar leven en ook het graf (crematie komt weinig voor in deze landen maar ook dan zal de ziel afscheid nemen van het lichaam). In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van het aardse en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God. De eerste 40 dagen wordt de overleden persoon meestal een ontslapende genoemd en deze periode dient vooral om de pas ontslapende te gedenken en afscheid van hem of haar te nemen. Er wordt ook vergeving gevraagd en vergeving geboden voor de zonden of de fouten zodat de overledene wordt bevrijd van het aardse leven.

Ceremonie veertigste dag

De ceremonie op de veertigste dag is een traditionele herdenking binnen het Oosters-orthodoxe geloof. Diegene die op de begrafenis aanwezig waren komen meestal weer samen, nabestaanden die eerder niet aanwezig konden zijn kunnen nu ook alsnog komen. Het doel van de ceremonie aan het graf is om de ziel te begeleiden en los te laten, de ziel moet verder kunnen gaan. Aan het graf kan worden gebeden voor de zielenrust of de eeuwige zaligheid. De vier kaarsen die op de vier hoeken van de kist stonden op de dag van de begrafenis en niet in zijn geheel zijn opgebrand worden nu weer aangestoken en volledig opgebrand. Er wordt vaak gezegd: “We zeggen jou vaarwel, kom niet langer naar ons, wij komen naar jou”. Hierna volgt, net als op de dag van de begrafenis, een lichte maaltijd met traditionele gerechten zoals Koliva, dit zijn gewelde tarwekorrels met honing of rozijnen. De ceremonie op de 40ste dag is niet alleen belangrijk voor de ziel van de overledene maar ook voor de nabestaanden om te voorkomen dat de ziel blijft terugkeren en de levenden blijft lastig vallen. De nabestaanden moeten verder kunnen met hun leven. 

Na de veertigste dag

Na deze veertigste dag is de officiële rouwperiode voorbij in het Oosters-orthodoxe geloof maar over het algemeen wordt gedurende een rouwtijd van een jaar niet gefeest of getrouwd binnen de familie van de overledene. Het is alleen de beëindiging van de officiële rouwperiode, er wordt verondersteld dat de ziel nu verder gaat en niet langer onder de levenden is.
Het rouwproces voor de nabestaanden is niet voorbij maar meer gericht op een leven zonder de overledene. Na de veertigste  dag zijn er nog andere belangrijke herdenkingsdagen. 1 jaar na het overlijden is er weer een ceremonie aan het graf en wordt onder andere de kaars opgebrand die de overledene in zijn of haar hand had op de dag van de begrafenis en die slechts gedeeltelijk is opgebrand. Rond 1 november is binnen de orthodoxe kerk ook een belangrijke dag, het is de dag van Allerzielen of de Zaterdag van alle overledenen. Deze herdenkingsdag is elk jaar op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november.

Share by: