Rouwverwerking.info


French, Marilyn - Onze vader

Marilyn French - Onze vader

Marilyn French heeft veel boeken geschreven, nagenoeg al haar werk is in verschillende talen uitgegeven, ook in het Nederlands. Van haar eerste boek “Ruimte voor Vrouwen” (The Women’s Room) werden wereldwijd ruim 20 miljoen exemplaren verkocht. Marilyn French is op 79 jarige leeftijd overleden in mei 2009 in New York.

Marilyn French - Onze vader - recensie

Stephen Upton is de vader van vier vrouwen, elk van de dochters hebben een andere moeder. De vier halfzusters zitten bij elkaar in het grote huis waar Stephen Upton woont. Stephen was een bijzonder rijke en machtige man, nu zweeft hij na een beroerte tussen leven en dood. De vier halfzusters, Alex, Elizabeth, Ronnie en Mary vragen zich af wat er gaat gebeuren. Stephen Upton kreeg de beroerte op de dag van de begrafenis van Ronnie haar moeder. De moeder van Ronnie was de huishoudster en de laatste minnares van Stephen.

De vier halfzusters kennen elkaar niet zo goed, vroeger hebben ze elkaar wel eens als kind ontmoet in het landhuis maar er zijn nagenoeg geen periodes dat ze gelijktijdig in het huis woonden. De vier halfzusters weten weinig van elkaar en zijn snel jaloers op de aandacht die hun vader vroeger voor één van de andere zussen misschien gehad heeft.

Stephen ligt in coma, de zussen bezoeken hem en kunnen weinig anders dan in het landhuis met het personeel gaan zitten wachten op de ontwikkelingen. Elizabeth is de oudste en ze hoopt dat ze als executeur van het testament is benoemd. Ronnie is nooit erkend door Stephen en wordt dus gezien als een bastaard, ook heeft ze, als enige, een donkere huidskleur maar wel onmiskenbaar de ogen en meer gezichtskenmerken van Stephen.

Na verloop van tijd raken de zussen aan elkaar gewend en worden de gesprekken vertrouwelijker. Er komen ook meer herinneringen van vroeger naar boven. De vier zussen zijn alle vier seksueel misbruikt door Stephen al vanaf jongs af aan. Dit heeft veel invloed gehad om hun leven en de keuzes die ze hebben gemaakt met betrekking tot relaties en carrière. Ze constateren met verbijstering deze overeenkomsten, lange tijd dacht iedere dochter dat zij de enige was die misbruikt was. In het boek “Onze vader” is het een nuchtere constatering, een waarneming. Het brengt de zussen dichter bij elkaar.

Het verhaal geeft een scherpe weergave van hoe iemand, in dit geval een man, met macht kan doen en laten wat hij wil. De man had door zijn rijkdom en macht een nagenoeg grenzeloos aanzien bij de president, directeuren van ondernemingen, enzovoort. Niet anders gewend dan dat mensen tegen hem, of zijn macht, opkijken, kan hij doen en laten wat hij wil in privésfeer. De dochters beredeneren dit effect en komen tot de conclusie dat hun gevoel een automatische mengeling is van liefde en haat. Hoe kan een kind anders dan zijn ouder liefhebben, hoe kan een kind anders dan hunkeren naar liefde of genegenheid van de ouder, hoe kan een kind misbruik afwijzen, iets wat een kind haat, hoe verwerkt een kind de liefde voor een ouder en tegelijkertijd de haat voor het misbruik.

Conclusie:

Ik vind het boek goed geschreven, het zijn waardevolle vragen waarop de zussen een antwoord vanuit hun gevoel proberen te vinden, wat is voor hun nu nog de betekenis van liefde, zijn ze er nog toe in staat. Het boek leest vlot, de verhaallijnen wisselen elkaar soepel af en vormen samen één geheel: een indringend verhaal over macht, kinderen en onmacht.


Share by: