Rouwverwerking.info


Erfenis weigeren of aanvaarden

Erfenis weigeren of aanvaarden

Iedereen kan een erfenis weigeren of accepteren, soms zijn er dringende redenen om een erfenis die aan jou is nagelaten helemaal niet aan te nemen of slechts gedeeltelijk aan te nemen. Het is belangrijk om te weten wat er aan schulden en bezittingen in de erfenis zit voordat je deze beslissing neemt, eenmaal gekozen is er geen weg terug.

Erfenis weigeren

Een erfenis weigeren heet officieel een erfenis verwerpen, bij het verwerpen van de erfenis ontvang je niks. Het voordeel hiervan is dat je niet aansprakelijk bent voor de schulden van de erflater en verder ook niet betrokken hoeft te zijn bij de afwikkeling van de erfenis. Over het algemeen weigeren erfgenamen een erfenis vanwege de eventuele schulden maar soms ook op basis van een slechte verstandhouding met de overleden persoon, je wilt er gewoon niks mee te maken hebben. De nalatenschap weigeren moet bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene en kost 100 tot 150 euro per akte (dus niet per persoon als er meerdere personen betrokken zijn bij de nalatenschap). Het verwerpen van de erfenis is onherroepelijk, je kan dus niet later dit besluit wijzigen. Let er bij het verwerpen ook op wie dan voor de wet erfgenaam wordt anders kunnen andere familieleden ongewild de schulden erven. Onbeheerde nalatenschappen worden afgehandeld door het Rijksvastgoedbedrijf.

Erfenis aanvaarden

Een erfenis volledig accepteren heet ook wel zuiver aanvaarden, je hebt dan eventueel met andere erfgenamen recht op alle bezittingen maar bent ook aansprakelijk voor de schulden. Als de schulden hoger in waarde zijn dan de bezittingen dan moet je van je eigen geld deze schulden betalen, officieel wordt dit ook wel een negatieve erfenis genoemd. Tot aan 1 september 2016 was het zelfs zo dat als je spullen van de erflater ging opruimen of een openstaande rekening van de overledene betaalde je de erfenis al had aanvaard. Een erfenis zuiver aanvaarden mag via een verklaring bij de rechtbank maar dat hoeft niet, je kan ook gewoon beginnen met opruimen van de spullen en de zaken te regelen.

Vanaf 1 september 2016 is hier bij de wet een iets betere bescherming voor geregeld, pas bij het verkopen van spullen wordt de erfenis aangenomen. Toch moet je ook in deze nieuwe aanpassing van de wet oppassen met spullen meenemen, want behalve dat je geen spullen mag verkopen uit de nalatenschap mag je ook niet op andere wijze goederen onttrekken aan schuldeisers.
Een andere uitzondering waarbij je na 2016 niet meer met je eigen vermogen aansprakelijk wordt gesteld is als de erflater achteraf een schuld blijkt te hebben door bijvoorbeeld een misdaad waarvan de overledene de schade had moeten vergoeden.
       
Beneficiair aanvaarden

Bij twijfel over de erfenis, meer schulden of meer bezittingen, kan je een erfenis beneficiair aanvaarden. De erfgenaam is dan verplicht om de erfenis onder toezicht van de kantonrechter af te wikkelen. Het aanvragen van beneficiair aanvaarden moet bij de rechtbank in de woonplaats van de overleden persoon en kost 110 tot 180 euro. Het voordeel van beneficiair aanvaarden is dat je nooit van je eigen geld schulden hoeft te betalen van de overledene. De schulden worden verplicht voldaan uit de erfenis, als er niet genoeg geld is in de erfenis dan heeft de schuldeiser pech maar voor de erfgenaam blijft er ook niks over. Zijn de schulden volledig afgelost en blijft er geld over dan is dit voor de erfgenaam. Minderjarigen zijn volgens de wet altijd verplicht om een erfenis beneficiair aan te nemen.

Keuzeperiode erfenis weigeren of aanvaarden

Elke erfgenaam heeft drie maanden de tijd om te beslissen op welke manier de erfenis wordt aangenomen of geweigerd. Schuldeisers kunnen in deze 3 maanden niet aan het geld komen van de erflater. Verkoop je binnen deze 3 maanden goederen of onroerend goed van de overledene dan heb je voor de wet de erfenis zuiver aanvaard.

Share by: