Rouwverwerking.info


Beishuizen, Tineke

Tineke Beishuizen - Oud zeer

Tineke Beishuizen heeft inmiddels acht boeken uitgegeven, ook is ze bekend als Libelle columnist Anne-Wil. Haar eerste thriller “Als zand door mijn vingers”, uitgegeven in 2005 werd meteen een bestseller, net als het boek “Lot”. Haar meest recente boek is "Een vermissing" uitgegeven in 2018, ik heb het boek “Oud zeer” gelezen.

Tineke Beishuizen - Oud zeer - recensie

Anne werkt met Derk en Marleen in een praktijk voor psychotherapie. Anne is psychologe en de praktijk van het drietal loopt goed. Op een dag vliegt er bij haar thuis een baksteen door de ruit. Moniek, de dochter van Anna, rent meteen naar buiten maar krijgt de stenengooier niet te zien. Op de baksteen is een wit papier geplakt met de tekst: “ik denk aan je”. Het is het begin van een hele reeks vreemde gebeurtenissen. Op een nacht wordt door een indringer de band geplakt van een fiets in het schuurtje, ook in de schuur wordt een briefje met dezelfde tekst achter gelaten. Niemand weet wie het gedaan heeft en de politie kan weinig met de meldingen. Anne neemt een alarmsysteem, compleet met nieuwe sloten en alarmcode, nadat er is ingebroken en de inbreker alleen in een keukenla een briefje had achtergelaten met de tekst: “ik denk aan je”, verder had hij niks meegenomen.

Anne is al jaren geleden gescheiden en woont alleen met dochter Moniek. Moniek is 16 en wil graag een vriendje maar ze is wat onzeker. Op een dag ontmoet ze een oudere man en begint verliefd om hem te worden. Ze neemt de man mee naar haar oppasadres, de man heeft alleen belangstelling voor de baby in het huis en niet voor Moniek.

Op haar werk heeft Anne last van de gebeurtenissen thuis. Haar cliënten zijn over het algemeen wel tevreden over de therapie maar familieleden van de cliënt zijn dit vaak niet. Zo komt er een jongen in de praktijk die denkt dat hij homo is maar toen zijn vader hier lucht van kreeg werd hem verboden om dit “zieke” gedrag voort te zetten. Hij moet in therapie om van zijn gedrag af te komen. Anne geeft de jongen het advies om uit te gaan en het uit te proberen of hij inderdaad op jongens valt en niet op meisjes. Dit blijkt zo te zijn en de jongen komt voor zijn geaardheid uit. De vader is woedend op Anne: “je hebt van mijn zoon een homo gemaakt”. Zo komen wel meer familieleden van cliënten hun ongenoegen uitten in de praktijk.
Anne haar privé problemen met de stalker en haar werk beginnen in elkaar over te lopen als ze, op advies van haar collega Derk, oude cliënten dossiers gaat doornemen om te kijken of ze de stalker tussen haar voormalige cliënten kan vinden.

Conclusie:

Ik vond het een leuk boek om te lezen, een prettige combi van humor en spanning. Humor hoe familie van cliënten ontevreden zijn terwijl de cliënt zelf wel tevreden is. Spanning omtrent de stalker die steeds een stap verder gaat. Anne die merkt dat haar moeder-dochter relatie met Moniek toch niet zo open en vertrouwelijk is als ze dacht. Kortom een leuk boek, leest lekker vlot en laat zien dat een psychologe ook gewoon mens is.


Share by: